Lid worden

Ben jij een ondernemer die zich thuis voelt in het bruisende Nieuw-Amsterdam/Veenoord? Dan nodigen we je graag uit om lid te worden van de Ondernemersvereniging NAV. Bij ons draait het vooral om actieve betrokkenheid op diverse manieren.

Bij ons is iedereen van waarde

Elk lid draagt op zijn of haar eigen manier bij aan onze vereniging. Dit kan op verschillende manieren, denk hierbij aan:

 • Het samen met andere leden organiseren van evenementen
 • Het ter beschikking stellen van ruimte voor activiteiten
 • Het delen van kennis en netwerken om anderen te ondersteunen
 • Het financieel ondersteunen van activiteiten
 • Het leveren van materiaal voor onze activiteiten
 • Het verzorgen van bedrijfsbezoeken of presentaties

 

We laten het aan onze leden over hoe ze invulling willen geven aan hun bijdrage. Daarnaast verwachten we dat leden proberen aanwezig te zijn bij onze activiteiten. De Ondernemersvereniging NAV draait immers om haar leden, voor haar leden.

Edit Template

Interview met Reinard Postma van Bosman Installatietechniek

Reinard Postma (47 jaar), is al 15 jaar eigenaar van Bosman Installatietechniek in Veenoord. Bosman Installatietechniek is al jaren een begrip in ons Tweelingdorp. Zowieso al sinds 1984, toen Bosman het bedrijf heeft overgenomen van Noordhof.

Drie jaar geleden was de winkel voorin het pand nog geopend. Maar Rein heeft besloten de winkel te sluiten. De concurrentie met bijvoorbeeld de Mediamarkt en de BCC bleek te groot. De kleinere artikelen die in de winkel werden verkocht hadden geen bestaansrecht meer.

Rein is zich volledig op de installatietechniek gaan richten. Er zijn nu maar liefst 12 monteurs aan het werk. Bosman beheerst alle facetten van de installatietechniek. Daarbij zijn ze gespecialiseerd in het onderhoud van C.V.-ketels. Bosman Installatietechniek werkt vooral voor particulieren. Deze partulieren hebben meestal een onderhoudscontract voor een jaar. Eén keer per jaar wordt de ketel schoongemaakt. En daarnaast, mocht er in het weekend een storing zijn, dan kunnen de mensen er op rekenen dat er een monteur langs komt. Een jaarcontract kost 99 euro. Inmiddels zijn er al een paar duizend klanten die zo’n onderhoudscontract hebben afgesloten. Het is dus lekker druk. Ze vervangen zo’n 100 C.V.-ketels op jaarbasis. Het werkgebied van Bosman Insallatietechniek ligt tussen Emmen en Coevorden. Er zijn ook wel bedrijven waar Bosman voor werkt, maar het grootste gedeelte is particulier.

“Ik zei binnen 5 minuten ‘Ja!’ en toen moest ik mijn vrouw nog vertellen wat ik gedaan had.”

Waarom ben je ondernemer geworden?

“Vanaf het begin dat ik bij Bosman kwam te werken, had ik altijd al het gevoel dat ik meer wilde”, zegt Rein. “Voordat ik de boel overnam was ik hier al 12 jaar werkzaam. Ik stond net op het punt om er mee te gaan stoppen en dan voor mezelf te beginnen, toen de vorige eigenaar met een mooi aanbod kwam.” “Als je toch meer wilt, dan neem de boel maar over,” had meneer Bosman gezegd. “Nou, zegt Rein lachend, ik heb binnen 5 minuten ‘Ja!’ gezegd. En toen kwam het moeilijkste …. ik moest mijn vrouw nog vertellen wat ik gedaan had! Gelukkig was dat allemaal geen
probleem.” Ze zei: “Als je dat graag wilt, dan moet je dat doen.”

Bosman Installatietechniek

Wat vind je het leukst aan ondernemen?

“Het leukst vind ik het moment dat een klus is opgeleverd en de klanten vervolgens hun waardering uitspreken. Dan hebben wij ons werk goed gedaan en dan voel ik me trots. Ik merk wel dat dit steeds lastiger wordt. Klanten zijn steeds kritischer. Het internet is daar ook debet aan, want mensen kunnen eenvoudig kijken en vergelijken.

In het begin kon ik mij hier wel eens boos over maken. Maar inmiddels heb ik geleerd om van onze eigen kracht uit te gaan. Wij leveren goed werk voor een nette prijs.

De meeste monteurs werken hier gemiddeld al 25 jaar. Wij hebben dus als bedrijf heel veel ervaring, en we stoppen pas met een klus als alles goed is.”

“Administratie is een noodzakelijk kwaad. Maar het hoort erbij.”

Wat vind je het meest lastig aan ondernemen?

“De administratie zie ik echt als een noodzakelijk kwaad. Hier gaat het meeste van mijn tijd in zitten. Offertes maken, materiaal bestellen, werk bekijken etc.”

Hoe ziet je dag eruit?

“ ’s Morgens open ik rond 7.10 uur de deur voor de monteurs. De C.V.-onderhoudsmonteurs gaan rond 7.30 uur op pad. Zij weten al wat ze moeten doen. De andere monteurs krijgen werkbonnen mee en een stukje uitleg als dat nodig is. Vanaf 8.30 uur ga ik bij de klanten bij langs om werk op te nemen. De ene klant wil bijvoorbeeld een andere C.V.-installatie en weer een ander wil zonnepanelen. Ik moet dan wel even kijken hoe de situatie is. In de middag ben ik meestal werkbonnen aan het maken en zorg ik dat er gefactureerd kan worden. Zo’n drie keer in de week ben ik tot 20.00 uur op de zaak om alle administratie te verwerken.”

“Luister naar je gevoel. Als je gevoel zegt: Doe het niet, dan kun je daar beter naar luisteren.”

Heb je tips voor mensen die het ondernemerschap in willen?

“Ja: Doe het niet! Nee, gekheid. Als je er over nadenkt om ondernemer te worden, dan moet je het niet onderschatten. Je moet er altijd alles aan doen om de boel te runnen en je schouders eronder zetten. Als je denkt, zo nu ben ik ondernemer en ik kan achteroverleunen? Dat werkt niet zo. Je moet het willen en er voor gaan. Wat ik zelf heb moeten leren is ook om soms ‘Nee’, te zeggen tegen klanten. Als je gevoel op voorhand zegt, dat moet je niet doen, dan kan je daar beter naar luisteren.”

Hebben jullie nog last gehad van de Coronacrises?

Het C.V.-onderhoud hebben we een tijdje stil gelegd. Dat moeten we nu allemaal weer inhalen. We hebben een extra monteur aangenomen om de achterstand weg te werken. Normaal loopt het onderhoud rond de bouwvak wat terug. Maar daar hebben we dit jaar helemaal geen last van gehad.

Hoe weten mensen jullie te vinden?

“Mond tot mond reclame is hierin wel het belangrijkst. Daarnaast plaatsen we in dorpskrant de Tweelingdorper advertenties. We hebben ook een website die inmiddels weer up-to-date is: bosmaninstallatietechniek.nl.

Tekst & Fotografie: Yvonne Wieringa, Reclamebureau Droom van het Platteland

Recente berichten

 • All Post
 • Acties
 • Belastingadvies
 • Boodschappen
 • Bouwmarkten
 • Centraal Gelegen
 • Diversen
 • Evenementen
 • Horeca
 • Installatieservices
 • Interviews
 • Nieuws
 • Parkeren
 • Socials
 • Toeristische Vaart
 • Vastgoed
 • Winkeliers

Typisch Tweelingdorp

Ontdek onze bruisende gemeenschap gelegen in het hart van Emmen, Drenthe. Met zijn unieke ligging aan kanalen en een warm welkom van de lokale bevolking, biedt ons dorp een levendige sfeer voor zowel bewoners als bezoekers.

Volg ons op social media

Edit Template

Lid worden

Ben jij een ondernemer die zich thuis voelt in het bruisende Nieuw-Amsterdam / Veenoord? Dan nodigen we je graag uit om lid te worden van de Ondernemersvereniging NAV.

Volg ons op Social Media

© 2024 Created by YMD